viikko 11: 

Maanantai: Viikko alkoi Essin valmennuksella, joka olikin sitten ensimmäinen tälle vuotta. Oikeastaan vähän jo jännitti näin pitkän ajan jälkeen, kuinka paljon oon unohtanut asioita ja kuinka väärin taas oon ratsastanut. Kerkesin alkuun vähä kevennellä ennen kuin Essi tuli. Huomautusta tuli heti... Kulmiin puolipidätteet ja jos T lähti valumaan  alkuverkassa kovin alas kulmissa, oli mun tehtävä ulko-ohjailla pikkuisen nostattaa. Pidättelee meni hyvin läpi eikö kulmiin tarvinnut T:tä mitenkään kantaa, oli oikein kiva ryhdikäs heti alkuun. 

Aloitettiin alkuverkkojen jälkeen käyntityöskentelyllä. Mulla on ollut nyt käytössä kolmipala bridong pelkästään. Tällä T on tuntunut melko kivalle. Nyt kuitenkin käynnissä tuntui etten saanut sitä kunnolla tuntumalle. Tämä ei kuitenkaan kuolaimesta johtunut vaan ihan siitä että mulla oli taas palikat niin älyttömän hukas ja niiden etsimiseen tuhrautui vaikka kuinka paljon aikaa. Mentiin ihan vaan isolla keskiympyrällä. Ite annoin puolipidätteen ulkoa, huolehtien siitä ettei T päässyt hiihtämään käynnissä vaan askel olisi terävää ja eteenpäin pyrkivää. Sisäpohkeella ratsastin ulko-ohjalle niin että sain sen sisäohjasta kevyeksi. Tuntui että tää oli ihan ylitsepääsemätön tehtävä. T vaan väisti ympyrällä (mikä johtui, ettei ulkopohje tehnyt töitä), T oli kerrassaan ihan linkussa (kun mun ulko-ohja ei pitäny tuntumaa). Kun palikat taas löysi paikoilleen, oli T oikein kiva MUN mielestä. Kuitenkin Essiltä tuli palaute, että T saisi olla pyöreämpi niskassaan ja polkea enempi alleen.. (Jos siis kotona oon tässä välissä ratsastanut sen kivaksi, on se ollut vaan sinne päin.) Kyllä se tunne sieltä ajoittain tuli, millaista se kuuluikaan olla..

Ravissa tehtiin ihan vaan perustyöskentelyä. Paljon ympyröitä ja istuntaa taas hiottiin. Kevyessä ei niinkään tullut sanomista, mutta harjoitusravissa sain taas tehdä töitä kunnolla. Kadonneet vatsalihakset tuli löydettyä ja tällä kertaa niitä tuli myös käytettyä.  Ajattelumalli, että musta lähtee häntäluusta naru joka kulkee jalkojen välistä etupuolelle sai mut kääntämään lantion alle jolloin myös vatsalihasten käyttö onnistui. Lapatuki oli myös kateissa, mutta lopputunnista pystyin aktivoimaan sieltäkin hyvin (vasta vipoilla laukoilla.) kyljet oli vähän hukassa, mutta suunta on ny ylöspäin. Ravissakin T meinas lintsata kunnolla, ennen kuin sain sen työskentelemään rehellisesti takaa eteen. Ympyrällä tehtiin harjoitusta, jossa käänsin sen välillä ulkoasetukseen ja suoristuksen jälkeen takaisin ympyrän suuntaiseen. Ravissa mulla oli samaa ongelmaa kuin käynnissä. Kun vain sain kaikki palikat kohdilleen ja otin PALJON lyhyemmät ohjat, sain pienillä sormen liikkeillä ja ihan pienellä pohkeella T:n tosi kivaksi.

Mentiin avoa niin käynnissä kuin ravissakin. Sain tosissaan tehdä töitä ravissa ettei T sammunut suoralle. Itsekin olin jo tässä vaiheessa aika poikki, että tulos oli vähän sinne päin. Kuitenkin onnistuttiin edes sen kerran molempiin suuntiin hyvin. 

Laukkatreeniä tehtiin alkuverkkaan jo vähän mutta keskityttiin istuntaan isolla keskiympyrällä. Kun huolehdin hyvän lapatuen ja sen etten nostossa syöksy eteenpäin, näytin lähes ratsastajalta. Jalat mulla pysyy melko hyvin alaspäin laukassa ja riittävä keinumisliikkeen ajattelu laukassa saa mun persustan pysymään penkissä. Tästä tuli hyvää palautetta.  Kuitenkin laukassakin mun on muistettava kantaa myös se sisäkäsi, joka tahtoo valua hieman liian alas, sekä kyljen tuki, etten kaadu keskelle. Se että katsoin suoraan eteen, ehkä jopa hieman yläviistoon ratsastaessa, sai mun kropan pysymään paremmin niin kuin sen kuuluisikin olla. Eli se korviin ja niskaan tuijottaminen saa nyt loppua!!

Kaikinpuolin oli oikein hyvä valmennus ja tuli oikeaan aikaan. Ja onneksi olin yksin niin en päässyt lintsaamaan lainkaan.... Tästä me taas noustaan! Ratsastamaan ei opi kuin ratsastamalla. 

Tiistaina oli vuokraaja2:n vuoro käydä. He tekivät perustyöskentelyä maneesissa ja loppuun vuokra-ajan omien sanojen mukaan oli mennyt oikein kivasti. 

Keskiviikkona T sai vapaapäivän ja Torstaina pääsi työskentelemään liinan päähän. hööksin myymä juoksutusjärjestelmä lupaa että hevonen käyttää paremmin takajalkojaan ja muotoa voidaan alemmasta venyttävästä muuttaa ihan koottuun saakka. Alun piuhojen virittelyn jälkeen pelkäsin mihin koko huppa katoaa, mutta ottikin jouksutusjärjestelmän yllättävän hyvin. Jo pelkästään kävely narun päässä oli erilaista kuin ilman järjestelmää. Tamma käytti hyvin takaisiaan ja toi ne hyvin alle, mutta johtuiko sitten voimattomuudesta sekä siitä ettei ole tarvinnut niitä hetkeen käyttää, T väsyi todella nopeaa. Välillä käveltiin pitkiä pätkiä ilman järjestelmän tuomaa painetta ja yhteensä molempiin kierroksiin järjestelmällä työskennellen max 10 min. Kaikki askellajia kokeiltiin ja mielestäni oikein hyvä apuväline meidän tarpeisiin. Ehkä voisin sujauttaa yhden liinauspäivän viikkoon.

Perjantaina tulin itse niin kipeäksi, etten päässyt tallille, kuin vaan illalla katsomaan tamman voinnin. Samalla vein kuumemittarin tallille, kun toisessa tallissa on pyörinyt jotain heppaflunssaa. T on ainakin toistaiseksi säilynyt.

Lauantaina (tänään) en malttanut enää pysyä poissa tallilta vaan ajelin kiireellä katsomaan vuokraaja1:n valmennusta. Kun pääsin paikalle, oli keretty jo tehdä alkuverkat ja työskentelyä kolmikaarisella oli aloitettu. Ensimmäinen ja viimeinen kaari tehtiin käynnissä ja keskimmäinen kaari ravissa plus sinne myös voltti. Koko kolmikaarista myös tehtiin ravissa. Laukat otettiin molempiin suuntiin ja siinä paljon siirtymisiä laukka-ravi-laukka. Vuokraaja1 on harpannut ISON askeleen eteenpäin T:n kanssa. Meno viime kesään verrattuna on paljon vakaampaa ja taitavampaa. Yhteistyö hevosen ja vuokraajan välillä on saumattomampaa. Oli kiva olla katsomassa, kuinka molemmat nauttii treeneistä!

Huomenna ajattelin käydä T:n palauttelemassa maastossa.. Mikä sen ihanampaa kuin rauhallinen sunnuntaipäivä ja maasto?

image.jpg